لوله پلیکا یکی از محبوبترین انواع لولههای صنعتی و ساختمانی است که با مراجعه به بهترین فروشگاه لوله و اتصالات میتوانید آن را خریداری کنید. این لولهها، در لولهکشی ساختمانی و فاضلاب ساختمان کاربردهای زیادی دارند. علاوه بر این، فاضلاب صنعتی نیز یک کاربرد انواع لوله های pvc است. برای ساخت این لولهها، از مواد اولیهای مانند گرانول، فیلرها، روانکنندهها، استیبلکنندهها، اصلاحکنندهها و رنگدانهها استفاده میشود. در فرآیند تولید انواع لوله پلیکا دو دستگاه اکسترودر و کشنده کاربردهای زیادی دارند. دستگاه اکسترودر حرارت موردنیاز را تولید کرده و فرم و شکلدهی به لولههای پی وی سی را برعهده دارد و دستگاه کشنده نیز وظیفه دارد که با سرعت مشخصی لوله را بیرون بکشد تا لوله نهایی، ضخامت مناسبی داشته باشد.
برای تولید لوله پلیکا از چه مواد اولیهای استفاده میشود؟
یکی از سوالات متداول درباره مراحل ساخت لوله پلیکا این است که چه متریالها و مواد اولیهای برای ساخت این لولهها استفاده میشوند؟ در پاسخ به این سوال، میتوان به متریالهای زیر اشاره کرد:
1- گرانول PVC که با نام پودر پی وی سی نیز شناخته میشود و یک پلیمر مصنوعی است که در صنایع پتروشیمی مورداستفاده قرار میگیرد.
2- فیلرها که با نام پرکننده نیز شناخته میشوند، ماده دیگری هستند که در فرآیند تولید اتصالات پلیکا استفاده میشوند. اصلیترین وظیفه آنها این است که استحکام این لوله و اتصالات را افزایش دهند.
3- روانکنندهها متریال دیگری هستند که میتوانند سطح اصطکاک لولههای پی وی سی را کاهش دهند و باعث افزایش مقاومت آنها شوند. روانکنندههای داخلی این لولهها شامل انواع الکل چرب، استارت کلسیم و اسیدهای چرب استر میشوند. علاوه بر این برای سطح خارجی این لولهها نیز از روانکنندههایی مانند پلی اتیلن واکس و پارافین واکس استفاده میشود.
4- استیبلکنندهها مواد دیگری هستند که برای ساخت لوله پی وی سی استفاده میشوند. آنها میتوانند دمای فرایند ساخت لولهها را تنظیم کرده و روی کیفیت رنگ لولهها نیز تاثیرگذار باشند.
5- اصلاحکنندهها از مهمترین مواد اولیه لوله پلیکا به شمار میآیند که باعث افزایش مقاومت لوله در برابر ضربه و خوردگی میشوند. معمولا پلی اتیلن کلرینه شده، بهترین متریالی است که در این زمینه استفاده میشود.
6- در نهایت، برای ساخت این لولهها و اتصالات، معمولا از رنگدانهها نیز استفاده میشود. رنگدانهها قادر هستند که رنگ باکیفیتتری را به لولهها داده و باعث زیبایی ظاهری آنها شوند.
ترکیب مواد اولیه برای ایجاد بافت مناسب لوله
در اولین مرحله از ساخت لوله پلیکا، معمولا متریالی که معرفی کردیم با یکدیگر میکس میشوند تا بتوان به یک بافت یکدست برای ساخت لوله و اتصالات رسید. در این مرحله، باید توجه داشت که برای ساخت هریک از انواع مدلهای لوله و اتصالات، فرمول خاصی برای ترکیب این مواد اولیه وجود داشته و از درصدهای متفاوتی برای ساخت آنها استفاده میشود. پس در گام نخست از فرایند تولید لوله پلاستیکی ابتدا متخصصان، وزنکشی مواد اولیه را براساس فرمولاسیونی که در دست دارند آغاز کرده و سپس ترکیبی از این مواد اولیه را ایجاد میکنند.
در قدم بعدی، این مواد اولیه، وارد میکسرهای صنعتی میشوند. ویژگی مهم این میکسرها، این است که توانایی یکدست کردن مواد اولیه را دارند و باعث نمیشوند که مواد اولیه، بهصورت ناهمگون با یکدیگر ترکیب شوند. بعد از خروج مواد اولیه یکدست شده از میکسرهای صنعتی، این مواد وارد پروسه تولید لوله میشوند.
فرایند فرآیند اکستروژن لوله
بعد از اینکه مخلوط خشک پی وی سی از میکسرهای صنعتی خارج شده و تمام مواد افزودنی موردنیاز نیز به آن اضافه شدند، در برابر گرما قرار میگیرند تا بهصورت ناگهانی ذوب شده و آماده قالبگیری شوند. فرآیند اکستروژن لوله در این مرحله از اهمیت زیادی برخوردار است، چراکه میتواند با افزایش فشار موجود ماده مذابی که خارج میشود را به شکل و فرم دلخواه برساند. در واقع، این مرحله از مراحل تولید لوله pvc باعث میشود تا سطح خارجی لولهها کاملا سخت شده و در برابر عوامل مختلف مقاومت قابل قبولی داشته باشد.
از سوی دیگر، این مرحله باعث میشود تا در حین خنکسازی محصول نهایی تولید شده به وسیله آب، شاهد آن باشید که قطر لوله شما تغییری نمیکند و دقیقا براساس قطری که قالبگیری شده است، از دستگاههای تولیدی خارج میشود.
فرایند کنترل سرعت کشیده شدن لولهها
برای تشخیص کیفیت لولههای PVC، اکثر کارشناسانی که در این حوزه فعالیت دارند، پیشنهاد میکنند که میزان کشیده شدن لولهها را نیز باید بررسی کنید. حال ممکن است این سوال پیش بیاید که بررسی این موضوع در فرایند تولید، دقیقا چه تاثیری روی کیفیت دارد؟ همانطور که در بخش قبلی نیز به این موضوع اشاره کردیم، در فرایند اکستروژن، بعد از اینکه خنکسازی انجام میشود، لولهها در یک سرعت ثابت کشیده میشوند.
در این شرایط، سرعت کشیده شدن لولهها باید در یک میزان سرعت مشخصی باشد تا در قطر دیواره، لولههای پلیکا تاثیر منفی نگذارد. در واقع اگر سرعت کمتر از سرعت استاندارد باشد، ضخامت بیشتری در دیواره لوله پلیکا به وجود آمده و در صورتی که سرعت بالاتر از سرعت استاندارد باشد، ضخامت لوله به میزان زیادی کم میشود.
فرایند برچسب زدن روی لوله پلیکا
در مرحله بعدی از فرایند ساخت و توسعه انواع لوله پلیکا، مراحل مربوط به برچسب زدن دنبال خواهد شد. در این مرحله، معمولا از یک پرینتر صنعتی استفاده میشود. این پرینتر، قادر خواهد بود که روی لولهها برچسبی را وصل کند که اطلاعات مربوط به اندازه و کلاس لوله در آن آورده شده است. در بسیاری از موارد ممکن است نام برند نیز روی این برچسب ذکر شده باشد.
در فرایند ساخت لولههای پلیکا، چه پارامترهایی باید کنترل شوند؟
در فرآیند تولید لوله پی وی سی pvc، کنترل کردن برخی از پارامترها از اهمیت زیادی برخوردار است که حتما باید به آنها توجه ویژهای داشت:
1- کنترل دما: میزان دمایی که در زمان ذوبکردن مواد اولیه روی آنها اعمال میشود، از اهمیت زیادی برخوردار است. اگر این میزان دما خیلی بالا باشد، ممکن است باعث آسیب رسیدن به بافت مواد اولیه پی وی سی شده و در صورت پایین بودن دما نیز قالبگیری آن به شکلی اصولی و استاندارد انجام نمیشود.
2- سرعت پیچ: فاکتور بعدی که در کنترل کیفیت لوله پلیکا باید به آن توجه داشت، سرعت پیچ در فرایند اکستروژن است. اگر سرعت چرخش بیش از اندازه بالا رود، این احتمال وجود دارد که باعث شکنندگی زیاد لولههای پی وی سی شود.
3- سرعت کشش لوله: همانطور که گفتیم بالا بودن سرعت کشش باعث کاهش ضخامت و پایین بودن سرعت کشش باعث افزایش ضخامت دیوارههای لوله پی وی سی میشود که آن را از حالت استاندارد در میآورد و به محصولی بیکیفیت تبدیل میکند.
4- میزان هوای فشرده و فشار موجود: برای اینکه لولههای پی وی سی در روند تولید لوله پی وی سی حالتی استوانهای به خود بگیرند، معمولا از فشار هوا استفاده میشود. اگر این فشار هوای وارد شده کم باشد، این احتمال وجود دارد که قسمتهای داخلی لوله به اندازه کافی گرد نشوند و در صورتی که فشار هوا زیاد باشد، مشاهده میکنید که دیوارههای لوله ترک برمیدارند.
5- فرایند خنکسازی: پارامتر بعدی که در پروسه تولید لوله پلیکا باید به آن دقت داشت، فرایند خنکسازی است. مدت زمان خنکسازی نباید از مقدار مشخصی بیشتر باشد.
از چه دستگاههایی برای ساخت لوله پلیکا استفاده میشود؟
معمولا از چند تکنولوژی تولید لولههای PVC استفاده میشود که آنها را میتوان به دو دسته زیر تقسیم کرد:
- دستگاه اکسترودر: این دستگاهها، قابلیت این را دارند که حرارت قابل قبولی را تولید کرده و باعث ذوب شدن مواد اولیه شوند. علاوه بر این، در حین حرارت دادن، میتوانند مواد را از درون قالبهای مخصوص رد کرده و به این ترتیب، ساختار اولیه لوله را ایجاد کنند. در واقع اصلیترین وظیفه دستگاه اکسترودر، این است که به لولهها شکل و فرم دهد.
- دستگاه کشنده: این دستگاه، بعد از اینکه فرم اولیه لولهها ساخته شد، با سرعت ثابتی لولههای تولید شده را از دستگاه بیرون میکشد. در واقع این دستگاه اطمینان حاصل میکند که لولهها دارای ضخامت مناسبی باشند. اگر دستگاه کشنده کارکرد درستی نداشته باشد، ضخامت لوله به حالت استاندارد در نمیآید. ویژگی مهم دستگاه کشنده این است که حتما باید با سرعت تولید کار کند.
سخن پایانی
فرآیند تولید انواع لوله پلیکا، فرایند نسبتا پیچیدهای است که در آن، از فرمولاسیون متفاوتی استفاده میشود. لولههای پی وی سی دارای انواع مختلفی هستند که هریک از آنها، با مقدار مشخصی از مواد اولیه ساخته میشوند و البته از فرمولاسیون خاصی نیز برای آنها استفاده میشود. بعد از اینکه مقدار این مواد اولیه وزنگیری شد، زمان آن خواهد رسید که این مواد با یکدیگر ترکیب شده و وارد دستگاه اکسترودر شوند. این دستگاه، مواد را ذوب کرده و اقدام به قالبگیری آنها میکند. همین موضوع نیز باعث میشود تا فرم اولیه لوله پلیکا به وجود بیاید.
در مرحله بعدی، دستگاه کشنده این لولهها را با سرعت تولید به سمت بیرون میکشد. سرعت ثابت و مشخص این دستگاه باعث میشود تا لوله پلیکای تولید شده دارای ضخامت موردنظر بوده و ضخامت آن کمتر یا بیشتر از مقدار استاندارد نباشد. اگر شما هم به دنبال خرید لوله پلیکایی هستید که از کیفیت بالایی برخوردار بوده و مطابق با استانداردهای روز دنیا ساخته شده باشد، میتوانید همین حالا از خدمات سایت بازرگانی صدرا استفاده کرده و این محصولات را با قیمتی مناسب خریداری کنید.
بدون دیدگاه